Европейската комисия откри второ официално производство срещу TikTok съгласно Законодателния акт

...
Европейската комисия откри второ официално производство срещу TikTok съгласно Законодателния акт
Коментари Харесай

България може да остане без Тик Ток

Европейската комисия откри второ публично произвеждане против TikTok съгласно Законодателния акт за цифровите услуги. 

Съгласно Законодателния акт за цифровите услуги избраните доста огромни онлайн платформи са задължени да показват отчет за оценка на риска, в това число ограничения за понижаване на евентуалните систематични опасности, преди да започват нови функционални благоприятни условия, които е евентуално да окажат сериозно влияние върху техните систематични опасности.

Комисията е обезпокоена от обстоятелството, че " Програмата за осъществяване на задача и заплащане " на TikTok Lite, която разрешава на потребителите да печелят точки при осъществяването на избрани " задания “ на TikTok — като да вземем за пример гледане на видеоклипове, харесване на наличие, следване на създатели, предложения за другари да се причислят към TikTok и други — е стартирана без предварителна надлежна оценка на обвързваните с нея опасности, по-специално рисковете, свързани с предизвикващия пристрастяване резултат на платформите, и без да се подхващат ефикасни ограничения за намаляване на риска, съобщи Пловдив 24.

Това буди особена угриженост у децата, като се има поради хипотетичната липса на ефикасни механизми за инспекция на възрастта на TikTok. Липсата на ефикасни механизми за инспекция на възрастта и хипотетичното пристрастяване на платформите към този момент са в развой на следствие в рамките на първото публично произвеждане против TikTok.

Следователно актуалното следствие ще се концентрира върху следните области:

Спазването от страна на TikTok на задължението по Законодателния акт за цифровите услуги да изготвя и показва отчет за оценка на риска преди внедряването на функционалности, в този случай програмата " Task and Reward Lite “, които е евентуално да окажат сериозно влияние върху систематичните опасности. По-специално негативните последствия за психологичното здраве, в това число психологичното здраве на малолетните и малолетните лица, изключително вследствие на новата характерност, стимулираща пристрастяващо държание.

Мерките, подхванати от TikTok за понижаване на тези опасности.

Ако бъдат потвърдени, тези пропуски биха представлявали нарушавания на членове 34 и 35 от Законодателния акт за цифровите услуги. Сега Комисията ще организира задълбочено следствие като предпочитан въпрос. Откриването на публично произвеждане не предопределя резултата от него.

Освен това Комисията изпрати на TikTok публично искане за информация въз основа на решение на Комисията, с което задължи сдружението да даде отговор на искането си за информация от 17 април 2024 г. По-специално Комисията изиска от TikTok да показа до 18 април отчета за оценка на риска за TikTok Lite, както и информация за ограниченията, които платформата е въвела за намаляване на евентуалните систематични опасности от тези нови функционалности. TikTok не даде подобен документ в избрания период.

TikTok в този момент разполага със период до 23 април, с цел да показа на Комисията отчета за оценка на риска, а до 3 май — да даде другата поискана информация.

В случай че TikTok не отговори на настояването за информация на Комисията с решение в границите на посочените периоди, Комисията може да наложи санкции в размер до 1 % от общия годишен приход или международния оборот на доставчика и периодически наказания в размер до 5 % от междинния дневен приход на доставчика или от годишния международен оборот.

И най-после, като се има поради неспособността на TikTok да показа оценката на риска, която е трябвало да бъде осъществена преди стартирането на TikTok Lite, Комисията подозира prima facie нарушаване на Законодателния акт за цифровите услуги и смята, че съществуват опасности от съществени вреди за психологичното здраве на ползвателите. Поради това Комисията също по този начин заяви на TikTok желанието си да наложи краткотрайни ограничения, състоящи се в прекъсване на програмата за награди TikTok Lite в Европейски Съюз в очакване на оценката на нейната сигурност. То може да бъде възобновено, в случай че е належащо и съразмерно. Преди да одобри публично прекъсването, на TikTok беше даден период до 24 април, с цел да показа причини в своята отбрана, които Комисията деликатно ще оцени.

Следващи стъпки

Откриването на публично произвеждане оправомощава Комисията да предприеме по-нататъшни дейности по правоприлагане, като да вземем за пример краткотрайни ограничения и решения за неспазване. Комисията е оправомощена също по този начин да одобри всеки ангажимент, стихотворец от TikTok, за предприемане на корективни ограничения по въпросите, които са предмет на процедурата.

Откриването на публично произвеждане освобождава координаторите на цифровите услуги или всеки различен способен орган на страните — членки на Европейски Съюз, от техните пълномощия да упражняват контрол и да ползват Законодателния акт за цифровите услуги по отношение на хипотетичните нарушавания.

Обща информация

На 25 април 2023 г. Комисията дефинира TikTok като много огромна онлайн платформа съгласно Законодателния акт за цифровите услуги въз основа на потребителската база на TikTok, която доближава прага от 45 милиона приблизително дейни ползватели в Европейски Съюз. От края на август 2023 г. TikTok е обект на съблюдаване на отговорностите според Законодателния акт за цифровите услуги.

TikTok Lite е ново приложение с функционалност, предопределена за консуматори на възраст над 18 години, наречена " Програма за осъществяване на задания и права ", която разрешава на потребителите да печелят точки, до момента в който извършват избрани " задания “ на TikTok, като да вземем за пример гледане на видеоклипове, харесване на наличие, следване на създатели, покана към другари да се причислят към TikTok и други Тези точки могат да бъдат обменяни за награди, като да вземем за пример ваучери на Amazon, карти за дарове посредством PayPal или монетната валута на TikTok, които могат да бъдат изразходвани за изтласкване на създателите. TikTok Lite започва във Франция и Испания през последния месец.

Съгласно Законодателния акт за цифровите услуги избраните доста огромни онлайн платформи са задължени да показват отчет за оценка на риска, в това число ограничения за понижаване на евентуалните систематични опасности, преди да започват нови функционални благоприятни условия, които е евентуално да окажат сериозно влияние върху техните систематични опасности.

През февруари 2024 г. Комисията откри първо публично произвеждане против TikTok, с цел да реши дали TikTok може да е нарушило Законодателния акт за цифровите услуги в области, свързани със отбраната на малолетните и малолетните лица, прозрачността на рекламата, достъпа на откривателите до данни, както и ръководството на риска от планиране, предизвикващо пристрастяване, и нездравословно наличие. Разследването продължава.

Понастоящем са открити две други публични производства според Законодателния акт за цифровите услуги: едно срещу X и едно срещу AliExpress.

От 17 февруари Законодателният акт за цифровите услуги се ползва за всички онлайн посредници в Европейски Съюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР